Pentru o reteta de baclava turceasca, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 pachet Bella de foi de placinta refrigerate dulci 350g;
- 450 grame de zahar;
- 200 grame de nuci macinate (pot fi inlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale);
- 125 grame de unt;
- o lingura cu zeama de lamaie;
- 50 ml de ulei.
Mod de preparare:
Pentru sirop: Puneti 130 ml de apa intr-o oala, adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva tot zaharul. Aduceti la fierbere, dupa care adaugati zeama de lamaie si mai lasati 5 minute sa fiarba.
Separat, intr-o tigaie puneti la topit untul si uleiul, cu care veti unge foile de placinta. Intr-o tava, puneti 3-4 linguri de ulei si intindeti pe toata suprafata tavii. Decupati foile de placinta dupa forma tavii. Apoi, asezati 3 foi de placinta in tava, cu grija sa nu se rupa. Peste ele puneti doua linguri de grasime (untul topit cu ulei) si intindeti bine pe toata suprafata foilor. Repetati operatiunea la fiecare 3 foi adaugate in tava. Cang ajungeti la jumatatea pachetului de foi de placinta, adaugati nucile macinate si puneti peste foile ramase (nu uitati sa ungeti cu grasime la fiecare trei foi, iar grasimea trebuie sa fie fierbinte).
Cu un cutit bine ascutit, taiati pe lungime si latime foile, sub forma patrata. Apoi, adaugati restul de grasime ramasa peste prajitura si intindeti bine. Bagati la cuptorul preincalzit si lasati 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, pana se rumeneste.
Se scoate de la cuptor si se lasa putin sa se raceasca, apoi se adauga, cu ajutorul unui polonic, siropul din zahar, apa si zeama de lamaie. Deasupra se presara nuci macinate.